Câte continente sunt pe Pământ, de fapt. Ce controversă există, opinia oamenilor de știință

de: Gabriel Peneș
19 09. 2023

Cu toții am învățat, chiar din primele clase ale școlii, care sunt continentele de pe Pământ. Uneori, zâmbim cu subînțeles dacă cineva le enumeră greșit, în opinia noastră, pe baza a ceea ce am fost învățați. Totuși, în mod surprinzător, numărul continentelor de pe glob nu este ceva general valabil, ci depinde locul în care trăiești și ai fost educat.

Câte continente sunt pe Pământ, de fapt

Numărul de continente de pe Pământ ne pare, la fel ca tabla înmulțirii, ceva ce este fixat la cel pe care l-am învățat cu toții, încă din copilărie. Cu toate acestea, acest lucru nu este chiar adevărat peste tot în lume, ci depinde de zona în care trăiești.

În SUA, de exemplu, elevilor li se spune, în general, că există 7 continente: America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Africa, Australia și Antarctica.

Pe de altă parte, în multe țări din Europa, elevii sunt învățați că există doar 6 continente: Europa, Asia, Africa, Australia/Oceania, Antarctica și America (ce este tratată ca un singur continent, fără distincția „de Nord” și „de Sud”).

Alții ar putea susține că sunt chiar și mai puține continente. Unii geografi susțin că distincția între Europa și Asia este arbitrară, bazându-se în primul rând pe realitățile istorice geopolitice și mai puțin pe cele geografice.

O simplă privire pe o hartă a lumii ne arată că Europa și Asia împart, de fapt, aceeași bucată de uscat, fiind despărțite aparent doar de Munții Ural. Mai mult, istoriile și culturile lor s-au întrepătruns profund de-a lungul secolelor.

Varianta cu 7 continente distincte a Pământului

Ce controversă există, opinia oamenilor de știință

Unii oameni de știință consideră că definirea Europei drept continent este o invenție a elitelor, prin care acestea au vrut să scoată în evidență natura excepțională „a Occidentului” și a culturii acestuia. Așa încât, ei susțin că Europa și Asia ar trebui tratate ca un singur continent, Eurasia.

„A considera că Europa și Asia sunt echivalentul unor continente separate a fost „piatra de hotar” a punctului de vedere etnocentrist al Occidentului sau Euro-American.

Pe de altă parte, denumirea de Eurasia ar corecta această prejudecată prin sublinierea interconectărilor intense ale acestor teritorii pe durata mileniilor recente”, a afirmat Chris Hann, director fondator al Institutului de Antropologie Socială din cadrul Institutului Max Planck, într-o lucrare din 2016.

Potrivit lui Hann, istoricul Marshall Hodgson merge chiar mai departe, considerând că Europa, Asia, dar și Africa fac parte din același continent complex: Afro-Eurasia.

La urma urmei, suprafața acestora poate fi traversată complet pe uscat și nu e fragmentată de nicio mare sau ocean, cu excepția Canalului Suez, în Egipt, dar care a fost construit de oameni și nu a apărut în urma vreunui proces natural de separare.

Există, de asemenea, un model cu 5 continente, lucru ilustrat și de cele 5 cercuri de pe drapelul olimpic, unde fiecare cerc simbolizează fiecare continent locuit al planetei: Africa, Asia, America, Europe, and Oceania/Australia. Nu este simbolizată, în acest caz, Antarctica, unde nu există locuitori permanenți.

Cuvântul „continent” provine din termenul latin „terra continens”, care înseamnă „pământ continuu”, neîntrerupt și se referă la suprafețele foarte mari de uscat.

S-a sugerat adesea că aceste continente se suprapun pe plăcile tectonice ale Pământului, dar chiar și acest sistem de categorisire prezintă probleme.

Dacă ne luăm după această teorie, atunci Eurasia formează, într-adevăr, un singur continent, dar sunt și alte „plăci minore”, dar de o mărime considerabilă ce nu se potrivesc cu această idee, precum Placa Indiană.

Cu alte cuvinte, chiar și cele mai științifice definiții au un grad sporit de subiectivitate și nepotrivire.

„De fapt, nu există nimic cu adevărat care să determine calitatea de continent, cu excepția convențiilor istorice. Există exagerări, desigur, dar, în general, aceste convenții sunt valide.

Anumiți factori au făcut ca o suprafață să poată fi numită, mai mult sau mai puțin, continent, în diferite perioade ale istoriei, de către anumiți oameni, dar nu se poate spune nimic care să determine că această continentalitate este un principiu complet”, a spus Dan Montello, profesor de geografie la Universitatea California, pentru HowStuffWorks.

Practic, nu există vreun „țar”, vreun CEO al continentelor sau vreo altă autoritate finală supremă care să aibă autoritatea de a da un răspuns absolut și definitiv la această chestiune”, a adăugat Montello.